Vad består ”vi” av och hur kan ”vi” leva?

Titeln till detta inlägg tillåter artikeln att expanderas i all oändlighet. Sådant gillar jag – det lämnar grunden till tidlös diskussion, essäer osv. men jag känner ändå frustration – eftersom man aldrig får ett bra svar…

Ibland kan man undra hur vi människor klarar oss egentligen? Det finns ett otal farsoter därute som bara väntar på att lägga mänskligheten under sina fötter. Vi har till exempel Malaria, eller SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Malaria förresten har, trott eller ej, varit vanlig även i Sverige. Redan under forntiden i Sverige spred myggor den parasitburna smittan. Linné beskrev sjukdomen i hans doktorsavhandling 1735 och så sent som 1933 härjade malarian senast; det finns inga belägg för att den inte skulle kunna härja här igen, särskilt nu när klimatet blir varmare. Linné insåg redan på hans tid fördelen med att bo i ett kallare klimat eftersom epidemierna var långt färre än i varmare länder med motsvarande landskap.

Fågelinfluensan var här i Stockholm och hade ihjäl en del svanar varav en, om jag minns rätt, störtade nästan i huvudet på någon minister inne i stan. Ifall någon har sparat den artikeln (tror att det var i City) vore jag hemskt glad ifall man kunde få en bild på den för då lägger jag upp den här bums!

Det finns exempel på många hemska virus och mikroskopiska parasiter men också större kryp som ofredar den mänskliga kroppen. Svampar är ett exempel, likaså flatmaskar, kvalster och dylikt. Hade det inte varit för vårt kära immunsystem skulle flera små rackare få fäste i oss. Tyvärr är en stor del av alla allergier orsakade av att vi har det för rent när vi är små; då har immunförsvaret inget att slåss mot, så den hittar pollen som är helt harmlöst att banka på istället med allt vad det innebär. Förresten så dör man sällan av HIV-virus eller följdsjukdomen AIDS. Istället är det just alla möjliga små pluttsjukdomar som inte rör oss i ryggen som plötsligt får chans att ta över och till sist tar kål på en, förkylning till exempel.

Människans smittkälla nummer ett är bakterier och de finns i alla former och (små) storlekar och trivs rätt så bra i vår kropp. De allra flesta är harmlösa eller till och med livsviktiga. Många tarmbakterier har sitt ursprung ur vår moders tarmflora. När ett barn föds är huvudet nämligen vänt mot moderns analöppning just för att denna livsviktiga överföring av bakterier ska kunna ske. Det är inte bara i magen bakterierna finns; ca 10 % av vår kroppsvikt består av bakterier, fördelade över hela kroppen.

Det ställer ju frågan, hur mycket av ”oss” är ”vi” och är det ett ”jag” som lever eller ett ”vi”? Vad är människa och vad är något annat och hur kan vi leva när det finns så mycket som vill åt oss?

Symbiotism eller parasitism eller kommersialism?

Annonser

6 kommentarer

 1. Får mig att tänka på den där serien böcker jag läste när jag gick i typ sexan, Animorphs. (http://www.scholastic.com/animorphs/index.htm) I den serien kom det utomjordingar som såg ut som sniglar till jorden. Snigelutomjordingarna, de så kallade idoiterna, tog sig sedan in i människors hjärnor genom örat och styrde dem helt. Dessa människor fick sedan leva som värdar för idoiterna resten av deras liv. Huvudpersonerna i böckerna var ett gäng ungdomar som hade träffat en god utomjording som gett dem förmåga att morfa (förvandla sig) till olika djur. Ungdomarna är de enda människorna som vet om att idoiterna finns och att de planerar att ta över jorden utom de människor som har idoiter i hjärnan och är helt förslavade. I sina olika djurskepnader kämpar ungdomarna mot idoiterna och de andra utomjordingar som de förslavat och tagit med sig till jorden. Mycket spännande böcker! Synd att jag aldrig läste klart alla böcker. Har ingen aning om hur det hela slutade.

 2. Good site! I’ll stay reading! Keep improving!

 3. I ett Star Trek avsnitt var det exakt sammma koncept med tvestjärtsliknande djur istället som kröp in i huvudpersonernas hjärnor via öronen. De som fick dessa blev sedan slavar åt utomjordingarna.

  Visste du till exempel att 3-5 kg av alla bakterier på din kropp finns i tarmen?
  Människan består av ca 70 % vatten. I i princip alla molekyler i vår kropp är olika sorters kolföreningar (definitionen av biomolekyler). Listan på vad vi består av är som följer:
  Syre (65%)
  Kol (18%)
  Väte (10%)
  Kväve (3%)
  Kalcium (1,5%)
  Fosfor (1,0%)
  Kalium (0,35%)
  Svavel (0,25%)
  Natrium (0,15%)
  Magnesium (0,05%)
  Koppar, Zink, Selen, Molybden, Fluor, Klor, Jod, Mangan, Kobalt, Järn (0,70%)
  Litium, Strontium, Aluminium, Kisel, Bly, Vanadin, Arsenik, Bromin (endast spårämnen)
  Märk väl att vatten består av två syreatomer och en väteatom (H2O)!

  Ca 5 liter blod har en vuxen människa, blod är bara något tjockare än vatten och därför kan man säga att det är ca 5 kg blod i kroppen. Listan kan göras lång av vad en människa består av. Kanske ska man ta med högre medvetande, själ, religion, intelligens och så vidare…?

 4. Visst påverkar bakterierna oss både fysiskt och psykiskt men mer som en symbios snarare en parasit .

  Själva jaget är ett sett att vara medveten om sin exicistens efter behov. Vi skickar impulser till hjärnan ,( efter vi har fått hjärnan =), ) om våra behov och hur vi uppfyller dom , antingen av instinkt eller av erfarenhet av vad som behagar våra bakterier med våra biologiska system . Fortplantning har mycket med instink och överlevnad att göra också samt den genkod vi bär och hur vi har har utvecklats från homo . Problemet med människans evolution däremot är att vi ”mixtrat” med våran bakteriekultur . Vi äter fabrikerad mat , intar bakterie förändrande medeciner, vi spenderar mindre tid i naturen andas luft som är förorenad, reser till och får besök från andra länder med andra bekteriekulturer et c .

  Av mänga skäl, (politiska ,moraliska, sociala, m m.)l är vi skylldiga att se till att den medecinska utvecklingen frodas, även fast vi vet vad den så småningom kommer att orsaka
  Vi kommer att antingen att dö ut eller vidareutvecklas ,det är oundvikligt . Men jag vill påstå att medecin eran, på ett eller fler sätt, är den som förutspår våran domedag.

 5. Det du säger om den medicinska eran är intressant!
  Den mänskliga civilisationen har utvecklats enormt på tiotusen år. Men vi är fortfarande samma ”djur” så att säga. Våra kroppar hänger inte med i den värld vi själva har skapat. Det är därför folk dör av stressrelaterade sjukdomar, luftföroreningar osv. Cancer skulle knappast vara så vanligt idag ifall det inte vore för våra tekniska och andra framsteg. Om man kollar på de medicinska framstegen så gör dem att vi lever längre och längre. Man lever faktiskt så länge att krämpor som man knappt kände till tidigare har blivit vardagsmat i geriatriken (”åldrandets sjukdomar”).
  Om man tar det ett steg längre så innebär avancerad sjukvård att människan upphäver evolutionen. Det naturliga urvalet påverkas, eftersom individer med ”mindre fördelaktig arvsmassa”, som är sämre anpassad till de rådande förutsättningarna, tillåts leva och fortplanta sig. Men, det är det som gör den underbara människan unik. Vi har moral och etik. Vi (i teorin) gör ingen skillnad på svarta, röda, gula, bleka människor. Vi vårdar om det behövs vård. Sen att det är ohållbart spelar ingen roll. En apa kan förstå att äter man fler bananer än vad som hinner växa till i djungeln kommer de att ta slut en dag. Människan förstår det också, men vill inte förstå. Vi gör så med allt, Jordens resurser, klimatpåvverkan, överfiske och användandet av antibiotika. Så vi som art lär väl gå under en dag… Eller?

 6. […] Vad består ”vi” av och hur kan ”vi” leva? June 20075 comments 5 […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s