Det du inte visste om Transformers

Imorgon har storfilmen Transformers premiär. De som missat Transformers i barndomen (eller ungdomen åtminstone) tycker kanske att det är en häftig film ändå. Men för de invigda är det en härlig nostalgitripp i modern tappning med internet och mobiltelefoner. De mobiltelefoner som visas i filmen är Nokia och när sådant sker i en film brukar det kallas smygreklam, dock smög de inte med att det var Nokia det handlade om i filmen. Däremot fanns lite annan smygreklam:

Visste du att annan populärkultur har hämtat inspiration från Transformers? Spel som Megaman, Metroid och Total Annihilation har mer eller mindre klara referenser till Transformers.

  • Megaman har både sin armkanon och sin förmåga att kopiera andra maskiners kod som kan kopplas till Transformers storyn.
  • I Metroid är Samus Aran förvisso en människa med robotdräkt, men hon kan morfa från stående tillstånd till en boll som kan undkomma fiender, ta sig till annars oåtkomliga platser samt attackera. Hennes armkanon är inte heller en helt unik skapelse.
  • Total Annihilation är kanske fortfarande ett utav de bästa real-tids strategispelen. Man kunde styra över två robotraser, som båda var ett från början. I de flesta fall börjar man med en Commander, som till förväxling ser precis ut som en Transformer. Dessutom så heter Autobots ledaren i Transformers Optimus Prime som översattes till Commander på Italienska.

Ni som undvek min recension på engelska men ändå vill ha en recension på svenska av den stundande filmen kan läsa Naseer Alkhouris recension. Vill ni ha bilder från filmen så måste ni kolla in de här: http://www.idg.se/2.1085/1.107625

Annonser

2 kommentarer

  1. Att nämn Metroid här är som att påstå att plätten tog inspiration ifrån pannkakan, kanske sant, men fortfarande rätt fånigt.

  2. Jag tror jag förstår vad du menar. Transformers kanske inte var den direkta inspirationskällan till det som nämns i inlägget. Däremot är det uppenbart att de delar en gemensam populärkulturell bakgrund. [Underförstått Japansk kulturell bakgrund]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s