Solid-state hårddiskar (SSD)

Förra årets nobelpristagare i fysik gjorde upptäckter som ledde fram till den moderna hårddisken med roterande magnetiska skivor. Men nu börjar marknaden fyllas med så kallade Solid-state hårddiskar (SSD).

SSD står för Solid-state drive och förr kunde det syfta på alla lagringsenheter utan rörliga delar, så som flashminnen, RAM-minnen och så vidare. Nu för tiden menar man en ny typ av hårddisk som har en del fördelar gentemot traditionella hårddiskar. Bland annat är läshastigheten upp till hundra gånger snabbare än vanliga hårddiskar och närmast konstant; medan en vanlig hårddisk kan ha en mycket variabel hastighet beroende på filfragmentering och spin-up tider. Dessutom är de väldigt stabila, tysta och energisnåla. Problemet är bara det att de kostar väldigt mycket mer per gigabyte än vanliga hårddiskar. Ska marknaden helt gå över till SSD så måste de definitivt bli billigare!

MacBook Air har en SSD som tillval, och även Dell erbjuder SSD till sina kunder. Hittills finns det bara upp till 64 GB hårddiskar men BitMicro har lovat att leverera en 1,6 terabyte SSD till tredje kvartalet i år!

Ett annat problem som Solid-state hårddiskar måste övervinna är skrivtiden som är mycket slöare i förhållande till lästiden. Dessutom tål inte Solid-state diskar att skrivas om lika många gånger som en standard hårddisk.

Nobelpristagarna i fysik 2007 fick priset precis i tid innan deras uppfinning utfasas…

Läs mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s